Jag var läkare i mitt hemland, men…

Jobb leder till integration, bidrag till segregation.

Jag lyssnade på Nyamko Sabuni idag och blev speciellt intresserad av ett förslag inom integrationspolitiken. Hon talade om att den första kontakten nyanlända invandrare får idag är kontakten med socialtjänsten. Hon menade på att nyanlända istället ska få direkt kontakt med någon som är kunnig inom arbetsmarknaden, att svenska myndigheter ska se över den nyanländas kompetens i form av utbildningsnivå, yrkeserfarenhet, etc. för att se vad personen i fråga kan tänkas jobba inom eller vilken utbildning han/hon behöver komplettera sin utbildning med för att kunna jobba inom sin yrkeskategori. På så sätt kan vi bryta traditionen av att ha Sveriges högst utbildade taxichaufförer, eller det känns i alla fall som ett viktigt steg på vägen.

Hur leder då jobb till integration kanske du frågar dig?! Jag anser att språket är viktigt och det är svårt att lära sig svenska (eftersom vi talar om Sverige) utan att vara ute i samhället. Jobben är en väg ut i samhället. Alternativt är utbildning en väg ut i samhället, vilket har som mål att leda till ett jobb, så när jag talar om jobb menar jag både och.

Hur leder bidragsberoende till segregation?! Jag tror oavsett var man kommer ifrån, om man är infödd svensk eller nyanländ svensk, så innebär bidragsberoendet ett utanförskap. Jag tror att alla människor vill känna sig behövda och vill kunna bidra till samhället, det är en drivkraft vi har inom oss och arbetsmarknaden ger oss möjlighet till det. I arbets- och skolmiljö möter vi en mångfald som är svår att ersätta i den privata sfären.

Integration handlar om att interagera med oliktänkande och ändå kunna komma fram till gemensamma mål och beslut, såsom vi på gott och ont tvingas att göra inom arbetslivet och i grupparbeten i skolan. Det är vad demokrati handlar om; ett gemensamt beslutsfattande. Jag tror att integrationen är en av de viktigaste punkterna för en hållbar demokrati.

Jag vill se fler iranska läkare, fler gambianska jurister, fler peruanska civilingenjörer och aldrig mer behöva höra: “Jag var läkare i mitt hemland, men…”

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s